Juhtmevaba jõuülekanne

    Nikola Tesla viis läbi hulga uudishimulikke katseid elektrienergia edastamisega kaugelt. 1891. aastal näitas teadlane maailma esimest lampi, mis süttis ilma juhtmete abita, aga ka juhtmevaba elektrimootorit. Tema juhtmeta jõuülekande uurimistöö peamine kokkuvõte sai New Yorgis asuvast Vordencliffi tornistKord 1903. aastal, kui paigaldus oli peaaegu lõppenud, paluti Tesla nime vahetada

    Sellise ülekande tehnoloogilised põhimõtted hõlmavad induktiivset (lühikeste vahemaade ja väikese võimsusega), resonantsi (kasutatakse kontaktivabade kiipkaartide ja RFID -kiipide puhul) ja suunatavat elektromagnetilist suhteliselt suurte vahemaade ja võimsuste jaoks (vahemikus ultraviolettkiirgus kuni mikrolaineahi).

    Juhtmevaba energia edastamine elektromagnetilise induktsiooni teel kasutab elektromagnetvälja läheduses umbes kuuendiku lainepikkuse kaugusel. Lähivälja energia ise ei kiirga, kuid mõningaid kiirguskaod siiski esineb. Pealegi tekivad reeglina ka takistuslikud kaotused. Elektrodünaamilise induktsiooni tõttu tekitab primaarmähise kaudu voolav vahelduv elektrivool vahelduva magnetvälja, mis toimib sekundaarmähisele, indutseerides selles elektrivoolu. Suure efektiivsuse saavutamiseks peab interaktsioon olema piisavalt tihe. Kui sekundaarmähis eemaldub primaarist, ei jõua üha enam magnetvälja sekundaarsesse. Isegi suhteliselt lühikestel vahemaadel muutub induktiivne sidestus väga ebaefektiivseks, raisates enamiku edastatud energiast.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога